Fel på jorden!

Att man ska vara försiktig med elektricitet är en självklarhet. Det är även något vi med all vår makt försöker skydda våra spädbarn ifrån med allsköns ploppar och proppar i våra vägguttag. Att de redan är petsäkra spelar inte så stor roll. Lite hängslen och livrem kan nog inte skada.

Jag blev däremot lite överraskad i helgen när Albin inte förstod att man kunde dö av strömmen från ett vägguttag. Han trodde jag skojade. Tydligen har jag missat lite av pedagogiken längs vägen vilket alltså innebär att det får läggas till viktiga saker att berätta för sina barn.

Men det är en annan historia.

Den här historien handlar istället om att jag hade strömlöst när jag kom hem från fritids med killarna och deras gemensamma kompis idag. Fast inte helt strömlöst, insåg jag efter en stund. Jag hade faktiskt el på övervåningen (hela övervåningens elcentral) samt att värmefläktarna faktiskt gick fortfarande. Däremot var det helt dött i köket vilket komplicerar matlagning ganska mycket.

Efter snabb ockulärbesiktning av den nedre elcentralen konstaterades att jordfelsbrytaren hade löst ut. Inga konstigheter, det händer ibland och är egentligen ingenting man behöver oroa sig för. Jag flärpade helt sonika tillbaka brytaren och strömmen kom tillbaka för att fem sekunder senare försvinna igen. Nytt test, samma beteende.

Ridå!

När köket renoverades hade vi hjälp av en grym elfirma. Förutom att de gjorde ett bra jobb kunde de ta egna (korrekta) beslut och dessutom rekommendera såväl lösningar som prylar. När jag hade problem hemma för något år sedan kom de på två timmar. Självklart lyfte jag på luren och ringde. Inget svar men 10 minuter senare ringde telefonen – ”vad har du för problem nu då, hehe”…

Rekommendationen var att stänga av alla säkringar, slå på strömmen och därefter, en efter en, slå på säkringarna för att hitta vilken grupp som löser ut jordfelsbrytaren. Jag började med alla grupper som kändes säkra för att avsluta med de som har dragningar utomhus (det regnade ju ändå katter och hundar så det fanns överhängande risk för fuktrelaterade problem, enligt elekriker-Stefan).

Efter några minuters flärpande återstod endast de tre säkringar med dragningar utomhus. Tre minuter konsterades att det var något i grupp 10 som löste ut jordfelsbrytaren. Som tur är var det uteplatsen och delar av vardagsrummet och inte något mer vitalt. Nackdelen är att det var teve och stereo. Min teori är att det är elen på uteplatsen som behöver lite kärlek och ansatsen är att under morgondagen införskaffa en utedosa och helt sonika plocka bort den delen från elnätet.

Låt oss hoppas att det fungerar!

Kommentarer inaktiverade för Fel på jorden!

Under Uncategorized

Kommentarer inaktiverade.